RECEPT | Makkelijk recept voor verse tomatensoep (2024)

  • Laatste update: 9 mei 2024
  • Geen reacties

RECEPT | Makkelijk recept voor verse tomatensoep (1)

Verse soep. Hier zijn ze er dol op. Ik maak het dan ook regelmatig. En het is zo eenvoudig te maken. Daarom dacht ik dat het wel een goed idee zou zijn om vandaag het makkelijke recept voor verse tomatensoep met jullie te delen. Binnen een mum van tijd is deze soep klaar en eet je lekker en gezond met elkaar.

Inhoudsopgave

Ingredienten voor 3-4 personen

  • (olijf)olie
  • 2 flinke uien
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 6-8 tomaten (meer mag altijd)
  • 1 grote winterpeen
  • blikje tomatenpuree
  • peper en zout
  • water
  • optioneel: vermicelli
  • optioneel: 1 bouillonblokje
  • optioneel: scheutje melk
  • optioneel: gehaktballetjes
RECEPT | Makkelijk recept voor verse tomatensoep (2)

Wat heb je nog meer nodig

  • flinke pan
  • staafmixer
  • zeef

Het snijden van de groenten

Je begint met het snijden van de groenten. Je kan alles lekker in grove stukken snijden want je gaat alles nog pureren met de staafmixer. Dus snij de tomaten in 4 of 6 parten, snij de ui en winterpeen in grove stukken. Je kunt de knoflook snijden, maar een knoflookpers gebruiken is ook prima. Doe ik ook altijd 😉

RECEPT | Makkelijk recept voor verse tomatensoep (3)

Bak de groenten en voeg water toe

Dan zet je de pan op het vuur en als de pan warm is voeg je een scheutje olie toe. Dan begin je met de uien en knoflook. Heel even bakken zodat de smaken goed los komen en dan voeg je de tomaten en tomatenpuree toe. Zet het vuur iets lager en doe de deksel op de pan. Af en toe even roeren zodat de tomaten niet aanbaken.

Als de tomaten helemaal zacht en een prutje zijn voeg je de winterpeen toe en laat het nog een even op het vuur staan. Dan voeg je water toe. Niet teveel (je kunt later altijd nog extra water toevoegen), maar zorg dat alles net onder water staat. Als je koud water gebruikt wacht je tot het kookt en laat het nog even doorkoken. Als je gekookt water uit de waterkoker gebruikt dan laat je het ook even koken.

Pureer alles fijn

Haal dan de pan van het vuur en pak de staafmixer erbij. Pureer nu alles fijn. Als je net als ik moeilijke eters hebt en ze willen absoluut geen stukjes of structuur in de soep, pak je nu een andere pan en zet de zeef erop. Giet de gepureerde soep in de zeef en in de nieuwe pan heb je dan een tomatensoep zonder stukjes en structuur.

RECEPT | Makkelijk recept voor verse tomatensoep (4)

Maak op smaak

Als je alles gezeefd hebt zet je de pan weer op het vuur. Je kan nu eventueel nog wat water toevoegen. Maar niet teveel. Je wil niet dat de soep te waterig is en je wil natuurlijk wel de tomaten proeven 😉. Als de soep kookt en je verse balletjes in de soep wilt is nu het moment om de ballen in de soep te doen. Zodra de ballen boven komen drijven is het tijd om de soep op smaak te maken met peper en zout. Je kan eventueel ook een bouillonblokje toevoegen. Als de soep op smaak is kan je de vermicelli toevoegen.

Denk aan de kinderen

Als de kinderen de soep iets te zuur vinden kan je een scheutje melk toevoegen. De soep wordt dan iets zachter van smaak. Zorg er wel voor dat de soep niet meer kookt als je de melk toevoegt en de melk moet wel op kamertemperatuur zijn. Je kan de melk ook eerst een beetje verwarmen in een pannetje of in de magnetron.

Toen mijn meiden wat kleiner waren deed ik er altijd wat melk bij. Nu eten ze de soep ook zonder melk.

Makkelijk recept voor verse tomatensoep

En klaar is de soep! Dit alles in nog geen 25 minuten. Dus lekker, gezond en snel op tafel. Serveer met een stokbroodje of gewoon brood met beleg. Ik weet zeker dat het jullie ervan zullen genieten. Als je een grote pan maakt heb je de volgende dag soep die nog lekkerder is en waar je tijdens je gezonde lunch weer kan genieten van deze heerlijke soep.

Eet smakelijk!

Uitgelichte foto: Adobe Stock

  • eten met kinderen, makkelijk recept, Recept, soep, tomatensoep

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

RECEPT | Makkelijk recept voor verse tomatensoep (5)

Irene Planken

Hi, ik ben Irene Planken en de oprichter van feel good blog Tante Truus Kan Alles. Je leest van mij leuke, inspirerende, informatieve, en grappige blogs over verschillende onderwerpen en altijd met een persoonlijke touch. Laat gerust een reactie achter!Veel leesplezier!

Lees hier al mijn blogs

VorigeVorigeRECEPT | Makkelijk recept voor Mauritiaanse bami

VolgendeHét recept voor de lekkerste Carrot CakeVolgende

Ontvang leuke updates

Nieuwste blogs

Eet gezonder zonder e-nummers

10 mei 2024

Perfecte wenkbrauwen met Thick it. Stick it! Brow Mascara

10 mei 2024

De Carmen Smooth and Shine voor perfect steil haar

9 mei 2024

Op een gezonde manier afvallen met deze 8 tips

9 mei 2024

Advertenties

RECEPT | Makkelijk recept voor verse tomatensoep (10)RECEPT | Makkelijk recept voor verse tomatensoep (11)

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

RECEPT | Makkelijk recept voor verse tomatensoep (2024)

FAQs

Hoe maak je verse tomatensoep minder zuur? ›

in tomatensoep kun je – in plaats van het klassieke klontje suiker – een zoete aardappel meekoken om het scherpe van het tomatenzuur wat te breken.

Hoe krijg je soep op smaak? ›

Breng op smaak met kruiden

Breng soep op smaak met kruiden zoals tijm, rozemarijn, komijn, paprika of zwarte peper. Een bouillonblokje als smaakmaker kan, maar gebruik bij voorkeur niet meer dan 1 blokje per liter soep.

Welke tomatensoep is het beste? ›

De lekkerste is van Jumbo. Culinaire gevulde soep tomaten van Jumbo (€1,79 voor 570 ml) valt bij het smaakpanel van Kassa magazine het beste in de smaak. “Perfecte structuur en lekker goed gevuld met veel verschillende groenten. Je ruikt ook tomaat, zoals het hoort”, meldt een van de proevers.

Hoe gezond is zelfgemaakte tomatensoep? ›

Tomatensoep heeft relatief weinig calorieën – vooral als je gaat voor een variant met veel groente en zónder room – maar zit wel boordevol vitaminen en mineralen. Zo bevat verse tomatensoep veel vitamine C, K en kalium, maar juist weinig vetten.

Hoe haal je zuur uit tomatensoep? ›

Baking soda zorgt ervoor dat je tomatensaus direct ontzuurt, zonder dat het de smaak van de rest van de ingrediënten aantast. Ideaal!

Hoe zorg je dat soep niet zuur wordt? ›

Afkoelen

Vermijd zure soep en zet de soep meteen na het koken in de koelkast. Een soep die te traag afkoelt, zal immers sneller zuur worden. Dat geldt absoluut voor tomatensoep.

Welke kruiden in soep doen? ›

Bouillon en soepen

Groentensoep: basilicum, bieslook, bonenkruid, dille, kervel, laurier, lavas, majoraan, peper, peterselie, rozemarijn, selderij, tijm. Kippensoep: basilicum, foelie, knoflook, majoraan, peper, peterselie, rozemarijn, selderij, tijm.

Waarom moet je soep niet laten koken? ›

Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.

Waarom groenten eerst stoven voor soep? ›

Waarom moet je soepgroenten stoven? Door groenten te verwarmen ontstaan er nieuwe aroma's en krijgt je soep meer smaak.

Hoe krijg ik mijn tomatensoep dikker? ›

Ga voor bloem of maïszetmeel

Dat trucje kun je ook gebruiken als je soep te dun blijkt. Meng 1 el bloem of maïzena met 3 el soep in een apart kommetje, en voeg dat mengsel opnieuw toe aan je soep. Breng zachtjes aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.

Waarom azijn in tomatensoep? ›

Ons Gouden label balsamicoazijn voegt diepte en smaak toe aan dit recept, samen met een subtiel vleugje zoetheid. De fruitige en complexe tonen komen naar boven en maken van de soep iets super lekkers.

Is tomatensoep goed voor de darmen? ›

Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft.

Kun je tomatensoep een dag van tevoren maken? ›

Serveer direct. bereidingstipJe kunt de soep t/m stap 3 een dag van tevoren maken. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.

Waarom suiker in tomatensoep? ›

Makkelijke tomatensoep maken

Daar voeg ik ook nog wat suiker aan toe, want dit haalt het zure van de tomatenpuree weg. Doe de tomaten uit blik in een pan en voeg de groentebouillon toe. Laat dit alles even lekker inkoken en breng op smaak met peper en zout.

Is het goed om elke dag soep te eten? ›

Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig. Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.

Wat te doen als de soep te zuur is? ›

Zuur kun je daarnaast op een chemische manier neutraliseren door er een base aan toe te voegen. "In de keuken is dat baking soda. Roer eenvoudig wat van het poeder door het gerecht. Pas op dat het niet doorslaat naar de andere kant, dan moet je weer zuur toevoegen", waarschuwt Mariën.

Hoe kan ik soep zoeter maken? ›

Om soep zoeter te maken, kun je verschillende natuurlijke ingrediënten toevoegen die een zoete smaak toevoegen aan het gerecht. Je kan bijvoorbeeld zoete groenten toevoegen. Hierbij kan je denken aan aardappelen zoals we in dit recept voor tomatensoep met zoete aardappel doen.

Wat neutraliseert zuur? ›

Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.

Hoe maak je tomatensoep minder scherp? ›

Met azijn, limoensap of citroensap

Met een zuurtje kun je ook pittig eten minder pittig maken. Zuren neutraliseren namelijk de pittigheid. Voeg dus gerust eens wat (balsamico)azijn, citroensap of limoensap toe als een gerecht een beetje te heet is.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated:

Views: 5891

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.