Mosterdsoep « Recepten en kooktips voor klassieke gerechten en ingredienten (2024)

Mosterdsoep is een een cremesoep met pit. De mosterdsoep is zo klassiek geworden dat Unox de soep in het assortiment heeft.
En omdat meerdere Nederlandse regios hun eigen grove mosterd maken, is er Groningse mosterdsoep, Amelandse, Zaanse en Doesburgse.

Soorten mosterd
Mosterd wordt gemaakt uit gemalen mosterdzaden, azijn, water, suiker en zout. Ook worden vaak kruiden en/of specerijen toegevoegd, zoals peper, mierikswortel, rozemarijn of zelfs lavendel. In navolging van Britse mosterdmakers wordt regelmatig kurkuma toegevoegd voor een intensere gele kleur. De naam komt vermoedelijk van most, het druivensap (nu de azijn) dat bij de bereiding werd gebruikt.
Anders dan bij peper zijn de scherpe stoffen in mosterd vluchtig en prikkelen ook sterk het neusslijmvlies. Mosterdscherpte is ook vluchtiger dan die van rode peper.
Franse Dijonmosterd (Moutarde de Dijon) is geen Appellation d’origine contrôlée en mag ook elders worden gemaakt. De mosterdzaadjes van zwarte mosterd worden in water geweekt tot ze opzwellen (mouten). De vliesjes die om de zaadjes heen zitten barsten. De vliesjes worden verwijderd door het geheel te zeven, waarna de zaadkerntjes met nog niet vergist druivensap (most) tot een gladde pasta worden gemalen.
Engelse mosterd wordt gemaakt van droog gemalen mosterdmeel van zwart en sarepta mosterdzaad en geel mosterdzaad.
Beierse mosterd is zacht en zoet, en staat bekend als Süßer Senf. Er wordt gentiaan aan het mosterdmengsel toegevoegd.
In Nederland wordt veel grove mosterd geproduceerd. De vliesjes van de zaden zitten in de mosterd. Er zijn nog slechts zo’n negen mosterdfabrieken van enige omvang in Nederland: Antonia’s mosterd uit Haarle, De Zaanse mosterd, Doesburgse mosterd, Marne, Mostermenneke, Deventermosterd, Mosterdmakerij Eenrum, de Amelandse mosterdmolen en Tons mosterd. In bijna iedere streek vindt men een eigen soort mosterd, die met eigen ingrediënten en bereidingswijze als streekproduct wordt vermarkt. Er bestaat ook Veendammer mosterd, Zeeuwse mosterd, Brabantse mosterd, Delftse mosterd, Almense mosterd en Waddenmosterd. Deze streekmosterdsoorten worden vaak door bovengenoemde fabrieken al dan niet volgens origineel recept geproduceerd. Zo wordt Deventer mosterd tegenwoordig in Haarle gemaakt en Veendammer mosterd in Zierikzee.
Er bestaan ook mosterdmerken met duurzaamheidskeurmerken. Waddenmosterd bijvoorbeeld wordt op de Waddeneilanden gemaakt van uitsluitend biologische ingrediënten en heeft het EKO-keurmerk. Kaapse mosterd met honing is verkrijgbaar met Max Havelaar keurmerk. Zeeuwse Vlegel mosterd wordt op traditionele wijze gemalen en heeft het keurmerk erkend streekproduct. Bron: wikipedia

Mosterdsoep

  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 1 liter kippenbouillon of groentebouillon
  • 3 eetlepels mosterd
  • 125 ml room
  • 2 eigelen
  • 1 glas droge witte wijn (optioneel)
  • versgemalen peper

Garnering

  • 1 prei (alleen het witte en lichtgroene deel) of bieslook ipv prei
  • 300 gram spekjes

Laat de boter smelten in de soeppan, maar laat het niet bruin worden.
Voeg de bloem toe en laat deze even bruisen.
Voeg de kippen bouillon toe en laat deze 5-10 minuten zacht koken.
Bak ondertussen de spekjes lekker krokant en laat deze uitlekken op een stukje keukenpapier.
Snijd de prei in zeer fijne reepjes. Gebruik niet de taaie delen.
Zet het vuur van de bouillon zacht en doe de mosterd erbij.
Klop de eigelen met de room. Voeg toe en roer goed.
Doe vlak voor het opdienen de spekjes en de prei op de soep.

Franse mosterdsoep
De Fransen kennen allerlei mosterdsoepen, maar steeds met 500 gram groente meegekookt: prei en/of wortel, aardappel, knollen, selderij, courgette, champignons. Snij de groenten in stukjes en bak even in olijfolie alvorens ze aan de bouillon toe te voegen. In plaats van room gebruiken ze crème fraîche. Ter garnering peterselie.
Voor een gevuldere variant: kook de bouillon 15 minuten met blokjes aardappel of knolselderij.
In de middeleeuwen werd in Frankrijk al mosterd toegevoegd aan soepen. Er zijn recepten uit de 14de eeuw, met knoflook, gepocheerde eieren, wijn, broodkorst gemengd met mosterdbouillon. In de 15de eeuw werd erwtenpuree toegevoegd, gember en specerijen en druivensap.

  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 1 liter kippenbouillon of groentebouillon
  • 500 gram gemengde groenten (zie inleiding)
  • 2 sjalotten fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels mosterd
  • 100 ml crème fraîche
  • 1 glas droge witte wijn (of een eetlepel witte balsamico)
  • versgemalen peper
  • takje tijm, peterselie of andere kruiden ter garnering

Laat de boter smelten in een steelpan, maar laat het niet bruin worden.
Voeg de bloem toe en laat deze even bruisen. Voeg iets bouillon toe en laat binden. Zet deze roux apart.
Fruit de sjalot met de knoflook glazig in een kookpan. Voeg rest van de bouillon toe, de groenten en de kruiden.
Laat 10 minuten zacht koken. De soep pureren met staafmixer.
Zet het vuur van de bouillon zacht en doe de creme fraiche erbij, de roux en de wijn.

Mosterdstip
Mosterdstip is een saus bij visgerechten met aardappel en bij stamppotten, en typisch voor de regio Noordoost Nederland in vroegere tijden. De aardappel dipte men in de saus die midden op tafel stond.
De saus maakt men door mosterd te roeren door het kookvocht van de aardappels en eventueel kookvocht van vis of groenten. De saus kan gebonden worden met bloem. In Groningen werden er ook gebakken spekblokjes aan toegevoegd.
Er zijn ook recepten met karnemelk:
Bak 1 kopje spekjes. Gaar 2 eetlepels bloem kort in het hete vet. Doe er 200ml karnemelk bij en kook al roerend. Voeg een eetlepel mosterd toe.

Related Posts

  • Gestoofde mosselen
  • Rommelkruid
  • Schar
  • Slemp en andere melkdranken
  • Appels uit de oven
  • Appelstroop
Mosterdsoep « Recepten en kooktips voor klassieke gerechten en ingredienten (2024)

FAQs

Is mosterdsoep typisch Nederlands? ›

Mosterdsoep is een traditioneel gerecht dat vaak wordt geserveerd als voorgerecht in Nederlandse en Belgische keukens. Het is een romige soep met een hartige smaak, versterkt door de toevoeging van mosterd. De basis van mosterdsoep bestaat uit een bouillon, gemengt met mosterd & room.

Welke drank in mosterdsoep? ›

Welke wijn bij mosterdsoep? Een droge witte wijn met aroma's van rijp fruit en milde zuren versmelt mooi met zowel de verkwikkende als romige kant van de soep. Denk bijvoorbeeld aan Grüner Veltliner, Gemischter Satz, Weissburgunder, Welschriesling, Pinot Gris, (droge) Gewurztraminer en Muscat.

Hoe gezond is mosterdsoep? ›

In 1 soepkom (250 gram) mosterdsoep zit:
  • 78 kcal energie.
  • 0,8 gram vet.
  • 0 gram verzadigd vet.
  • 11,5 gram koolhydraten.
  • 6,8 gram suikers.
  • 7 gram vezels.
  • 2,8 gram eiwit.
  • 0,13 gram zout.

Kun je verse mosterdsoep invriezen? ›

Mosterdsoep: hoe bewaren, invriezen en opwarmen? Mosterdsoep kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren, in een goed afgesloten bakje. Je kunt de soep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer is de soep 3 maanden houdbaar.

Hoe maak je mosterdsoep dikker? ›

Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.

Wat is de meest gegeten soep in Nederland? ›

De meest gegeten soep van Nederland is ongetwijfeld tomatensoep. Ook wij zijn er dol op. Op Keukenliefde vind je...

Hoeveel soep reken je per persoon? ›

Een kop soep is standaard 250 ml, in een diep bord kan doorgaans ook 250 tot 350 ml. Dient de soep als voorgerecht bij een meergangendiner, dan is 150 à 200 ml ruim voldoende. Maak je een maaltijdsoep, voorzie dan 500 ml soep per persoon, of iets minder als er veel extra's in zitten.

Hoeveel calorieën zitten er in mosterdsoep? ›

Er zitten 78 kilocalorieën in 1 soepkom (250 gram) mosterdsoep. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'mosterdsoep'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.

Wat zit er in een soep? ›

Voor de bereiding van soep wordt vaak uitgegaan van bouillon: een aftreksel van vlees, groenten, vis of schaaldieren en dat vaak enkele uren (visbouillon aanzienlijk korter) met kruiden wordt gekookt. Bij dit proces gaan sommige eiwitten die aanwezig zijn in het bot (collageen) gedeeltelijk in oplossing.

Wat doet mosterd met je lichaam? ›

Er zitten heel wat vitaminen in mosterdzaad die gezond zijn;

Vitamine E zorgt voor gezond bloed, is belangrijk voor de bloedstolling, sterkt de ogen, voorkomt ontstekingen en atherosclerose, vertraagt het verouderingsproces en is een natuurlijk conserveringsmiddel.

Is het gezond om elke dag soep te eten? ›

Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig. Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.

Is mosterd goed voor de lijn? ›

Afvallen met mosterd

Mosterd is eveneens een bron van tryptofaan, een essentieel aminozuur, en bevat omega 3-vetten. Dit is een gezonde vetsoort die je niet laat aankomen. Sterker nog, van mosterdzaad val je juist af, omdat het de vetverbranding in je lichaam omhoog brengt.

Hoe lang is mosterdsoep houdbaar? ›

Hoe lang kun je mosterdsoep bewaren? Zelfgemaakte mosterdsoep kan je nog ongeveer twee dagen in de koelkast bewaren. Zorg ervoor dat de soep eerst volledig is afgekoeld en dek het goed af met vershoudfolie of doe het in een luchtdichte bewaarbak.

Is mosterd soep Nederlands? ›

Mosterdsoep is een soep met als belangrijkste smaakmaker mosterd. Mosterdsoep is een soep die in diverse Nederlandse regio's als traditionele soep wordt opgediend, ook in restaurants.

Kun je soep twee keer opwarmen? ›

Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.

Is mosterd typisch Nederlands? ›

Traditionele mosterd is een pittig sausje gemaakt van enkele eenvoudige ingrediënten: mosterdzaad, azijn, water en zout. Abraham haalde zijn mosterd ergens uit het Oosten vandaan. Reeds 3000 jaar voor Christus werd er al mosterd verbouwd in China. En ook de Egyptenaren zouden mosterd goed gekend hebben.

Waar komt soep oorspronkelijk vandaan? ›

Soep is een van de oudste gerechten ter wereld. Het is ontstaan in de prehistorie, toen mensen begonnen met het koken van voedsel in potten. Het koken van voedsel in water was een manier om de voedingsstoffen uit het voedsel te halen en het langer te bewaren.

Is soep Nederlands? ›

Soep komt van het Franse 'soupe' en is een vloeibaar afkooksel van groenten en/of vlees.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated:

Views: 6736

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.