Recept: Klassieke Franse uiensoep - Frankrijk Puur (2024)

Frankrijk Puur

  • 0

Recept: Klassieke Franse uiensoep - Frankrijk Puur (3)

in Recepten 3 min. leestijd

Franse uiensoep met een dikke laag gegratineerde kaas erbovenop. Simpel, maar o, zo lekker. De soep, die waarschijnlijk al sinds de zeventiende eeuw in Frankrijk wordt gegeten, bevat slechts een paar ingrediënten en is al eeuwen populair onder alle lagen van de bevolking. In een paar stappen maak je een Franse uiensoep volgens traditioneel recept.

Uiensoep werd al in de Romeinse tijd bereid. Uien zijn gemakkelijk te telen en waren daardoor in overvloed beschikbaar. Het gerecht werd dan ook gezien als ‘soep van de armen’. De populariteit van de soep krijgt echter een koninklijk randje als we de legende over koning Lodewijk XV mogen geloven. Hij werd hongerig wakker in zijn jachthuis en besloot een gerecht te maken met de ingrediënten die hij op dat moment voorhanden had: uien, boter en champagne. Zo werd de eerste Franse uiensoep geboren.

Populaire soep

De soep kreeg later ook de weinig verfijnde bijnaam ‘dronkaardssoep’. De sterke geur van de uien is uitermate geschikt om een alcoholgeur te maskeren, wat wellicht heeft bijgedragen aan de populariteit van de soep. Een andere theorie voor de faam van de soep is dat de hertog van Lotharingen, Stanislas Leszczynski, het gerecht zo lekker vond dat hij het introduceerde aan het hof van Versailles. In Parijs werd de soep geschonken aan nachtarbeiders en nachtbrakers in de wijk Les Halles. Door een laag gruyère-kaas toe te voegen en de soep onder de grill te zetten werd de soep extra voedzaam en smaakvol. Sindsdien staat gegratineerde uiensoep ook bekend als ‘Gratinée des Halles’.

Uien karamelliseren

Franse uiensoep is extra lekker als je de tijd neemt om de uien te karamelliseren. Dat klinkt ingewikkelder dan het is, want je hoeft weinig te doen. Wel kost het wat tijd. Uien bevatten van nature suikers die door lang verhitten worden omgezet in karamel. De uien verliezen hierdoor hun scherpe smaak, en worden heerlijk zacht en zoet. Je kunt uien karamelliseren door ze onder regelmatig doorroeren langzaam te stoven op middelhoog vuur. Na een half uur tot een uur heb je heerlijke, smaakvolle uien.

Welke kaas?

Een traditionele Franse uiensoep is niet compleet zonder kaas. Liefst een mooie laag, half gesmolten, bovenop lekker knapperig met bruine randjes. Vaak wordt geraspte gruyère gebruikt, een kaas uit het westen van Zwitserland. Deze gebruiken we ook voor dit recept.

Recept: Klassieke Franse uiensoep - Frankrijk Puur (4)

Klassieke Franse uiensoep

Gang: Voorgerecht, Soep, HoofdgerechtKeuken: Franse keukenMoeilijkheid: Makkelijk

Porties

4

porties

Voorbereiding

10

minuten

Ingrediënten

  • 4 grote uien (of 5 middelgrote uien)

  • 50 gram roomboter

  • 1 eetlepel bloem

  • 1 liter runderbouillon (vegetarisch: groentebouillon)

  • Zout

  • Peper

  • Stokbrood of eventueel broodcroutons

  • 100 gram geraspte gruyère-kaas

Aanwijzingen

  • Snijd de uien in dunne ringen.
  • Smelt de roomboter in een hoge pan en voeg de uien toe. Laat ze op middelhoog vuur 30 tot 60 minuten stoven en roer af en toe om. Het is belangrijk dat de uien niet aanbakken.
  • Voeg een eetlepel bloem toe en meng deze door de uien.
  • Schenk de bouillon bij de gekarameliseerde uien en laat de soep ongeveer 20 minuten koken. Voeg naar smaak peper en zout toe. Verwarm alvast de oven op de grillstand voor op 250°C.
  • Schenk de soep in vier kommen en leg op iedere kom een dikke plak stokbrood. Strooi royaal gruyère-kaas over de soep en plaats de kommen 5 tot 10 minuten onder de grill, tot de kaas gesmolten is en er bovenop een bruin randje verschijnt.

    Bon appétit !

Notities

  • Wil je variëren, voeg dan eens laurier, knoflook, wilde marjolein (oregano) of tijm toe. Of meng een scheut cognac of rode wijn door je Franse uiensoep.
  • Vervang de gruyère-kaas eens door een andere Franse kaas, zoals Tomme of Saint-Nectaire
  1. Recept: Klassieke Franse uiensoep - Frankrijk Puur (6)Daniëlle zegt:

    30 juni 2023 om 18:43

    In tegenstelling tot de andere recepten zie ik bij dit recept niet de mogelijkheid het te printen. Kan de printfunctie alsnog worden toegevoegd? Alvast bedankt!

    1. Recept: Klassieke Franse uiensoep - Frankrijk Puur (7)Martijn zegt:

      1 juli 2023 om 10:23

      Vergeten het linkje toe te voegen, nu kan het wel!

Geef je reactie

Misschien vind je dit ook interessant

Recept: Preisoep (soupe de poireaux)

Recept: Courgettesoep met geitenkaas (Soupe de courgette au chèvre)

7 nieuwe favoriete producten uit Frankrijk

Terug naar boven

Recept: Klassieke Franse uiensoep - Frankrijk Puur (2024)

FAQs

Wat is het verschil tussen uiensoep en Franse uiensoep? ›

Uiensoep komt uit verschillende landen. Maar de meest bekend uiensoep is toch wel de Franse uiensoep. Dit komt door het laurierblad, het stokbrood en de Gruyère kaas wat er een iets andere smaak aan geeft. Veel mensen vinden dit de echte uiensoep waardoor de Franse uiensoep wereldberoemd is.

Wat doet uiensoep met je lichaam? ›

Uiensoep: verzachtend en versterkend

Uiensoep is niet alleen een heerlijk hartig gerecht, maar ook een effectief middel tegen verkoudheid. Uien bevatten quercetine, een antioxidant die het immuunsysteem versterkt én hebben een ontstekingsremmende werking die de keel kan verzachten.

Waarom is mijn uiensoep niet bruin? ›

Uiensoep methode twee: Wanneer je liever een uiensoep hebt die minder zoet van smaak en nog donkerder van kleur is. De uien kort aanfruiten en zonder een deksel op de pan op een laag vuurtje 40 minuten laten garen. De uien geven dan veel vocht af en kleuren donkerder.

Kan je Franse uiensoep invriezen? ›

Uiensoep kun je, als het eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Lekker als lunch de volgende dag. Je kunt de soep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer is de soep maximaal 3 maanden houdbaar.

Wat zijn de beste uien voor uiensoep? ›

zoete ui. De naam zegt het al: deze is lekker zoet en daarom geschikt om rauw te eten of om (Franse) uiensoep van te maken. De dikke lagen maken het ook een goede ui om gefrituurde uienringen van te maken.

Hoe maak ik mijn uiensoep dikker? ›

Hoe maak ik mijn uiensoep dikker? Om uiensoep dikker te maken, kun je een roux maken van boter en bloem en deze langzaam aan de soep toevoegen terwijl je blijft roeren tot de gewenste dikte is bereikt.

Is uiensoep goed voor je darmen? ›

Wist je dat uien een bron zijn van vitamine C, vitamine B11 en B6 (spelen rol bij de stofwisseling) en kalium (speelt rol bij bloeddruk en zenuw prikkelgeleiding)? Ook zijn uien prebiotica voor jouw darmen. Dit is gezonde voeding waar jouw darmbacteriën van smullen.

Waarom suiker in uiensoep? ›

De typische smaak komt niet van de bouillon maar door het karamelliseren van de suikers in de uienringen die tijdens het fruiten vrijkomen. De soep werd al in de tijd van de Romeinen gegeten.

Hoe lang blijft zelfgemaakte uiensoep goed? ›

In de koelkast kan dit een dag of 2, maar je kunt de uiensoep ook invriezen. Dan blijft de soep maximaal 3 maanden goed.

Is Franse uiensoep gezond? ›

Een heerlijke uiensoep is dan een makkelijke en gezonde oplossing. Uien zijn erg gezond vanwege de vele antioxidanten die erin zitten. Antioxidanten helpen het lichaam beschermen tegen vrije radicalen.

Welke witte wijn in uiensoep? ›

Harmonie bereik je met een volle, soepele witte wijn, eventueel met wat houtrijping. Denk aan Mâcon, Chardonnay vanuit de hele wereld, Chenin uit Zuid-Afrika, droge Muscat, blends from anywhere. Comfort food! Wordt het je allemaal te rijk en rijp, kies dan een ronde wijn met frissere zuren die het geheel lichter maakt.

Waar komt Franse uiensoep vandaan? ›

Uien waren gemakkelijk verkrijgbaar en niet moeilijk te telen. De moderne versie van de 'soupe à l'oignon' vindt zijn oorsprong in het Parijs van de 18e eeuw. Tegenwoordig is deze smaakvolle soep niet meer weg te denken uit de Franse keuken.

Waarom is het Franse uiensoep? ›

De typische smaak komt niet van de bouillon, maar door het karamelliseren van de suikers die tijdens het fruiten uit de uienringen komen. De soep werd al in de tijd van de Romeinen gegeten. In die tijd werd het gezien als een soep voor de arme bevolking, omdat uien goedkoop waren en veelvuldig voorkwamen.

Hoe smaakt Franse uiensoep? ›

Het wordt gemaakt met buttery gekarameliseerde uien die langzaam worden gekookt in kippen- of rundvleesbouillon, besprenkeld met witte wijn en bestrooid met geraspte Gruyere-kaas op knapperig stokbrood. De combinatie van zoete, hartige en zoute smaken maakt het tot een onweerstaanbaar comfortvoedsel.

Wat zijn Franse uien? ›

UI-ACHTIGEN

Frankrijk is het sjalottenland. Dit is een verbeterd ras met roodkoperen schil en wit met roodgevlamde binnenzijde en halflange vorm. De smaak is uitstekend, vaak geroemd door onze klanten en gaat richting pittig.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 5588

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.